sobota 19. októbra 2013

Výstava obrazov

Výstava obrazov Mariána Nawalaneho (1975), klienta Domova sociálnych služieb prof. Karola Matulaya v galérii Villa Rustica v DK Dúbravka.




(http://web.dkdubravka.sk/podujatia/detail/nawalanyho-svet-1121.html)


"Nech sa páči, vstúpte s nami do Marošovho sveta. Predstavujú ho veci, ktoré sú navôkol, s ktorými sa stretáva, a ktoré používa. Priemyselné vysávače, práčky, mixéry, spotrebiče. Zubárske kreslo, stoly alebo celé interiéry. Prihovárajú sa k nemu a on to zaznamenáva svojou optikou. Kreslí aj rôzne situácie, ktoré zažíva. Návštevu divadla i športové preteky. Posedenie na kofole či v reštaurácii. Fascinuje ho napúšťanie bazénu, alebo hrajúce reproduktory na záhradnej slávnosti. V týchto obrazoch sa stretáva vonkajší svet s vnútorným svetom autora.
Maroš má fascinujúci pozorovací talent a pamäť. Okolie a situácie bystro vníma svojimi očami. Človek by to možno ani nepovedal, ale keď spätne po pamäti nakreslí, čo zažil, žasneme, čo všetko si všimol, aký detail zaznamenal. Kreslí rýchlo, bez veľkých príprav. Berie do ruky papier a pastely a ide. Naostro. Prudko vyfarbuje, jednu farbu prekrýva druhou, ale dokáže to korigovať. No dobre, občas to trochu prestrelí a celé to ide trochu do tmavej, ale dá sa to.
Raz v ateliéri pri maľovaní spomínal na svoje sny z predošlej noci. Jeden z nich bol aj o výstave v Galérii – (Galantérii ako ju nazýval). „Mátali“ ho sny, kedy už bude mať svoju výstavu. Intenzívne tým žil a tešil sa na ňu. Teraz sa stala skutočnosťou. Výstava obrazov „Nawalanyho svet“ nás má vtiahnuť ako vysávač do priestorov a zákutí fantáziou trochu skreslenej reality jedného človeka. Pridŕža sa skutočnosti, ale zobrazuje ju po svojom. Máte možnosť konfrontácie svojho pohľadu na svet s autorovým. Koľko si dokážete všimnúť Vy?"


Výstava potrvá do 30.10.2013


mišo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára