streda 1. mája 2019

Ateliér KreAt



Návšteva ateliéru KreAt v Brne


















V utorok 15. apríla 2019 som zúčastnil exkurzie v ateliéri KreAt, sídliaceho v Brne, moravskej metropole, ktorý sa zameriava na výtvarnú prácu ľudí s hendikepom. Dôvod mojej návštevy, okrem zvedavosti a túžbe po novej inšpirácii, tkvel aj v skutočnosti, že práve v dňoch 15. - 16. apríla sa tam konal výtvarný workshop hendikepovaných výtvarníkov. 

Akcia bola otvorená verejnosti a rovnako aj všetkým priaznivcom výtvarného umenia. 
Plagát na ňu pozýval: „Prídite zažiť tvorivú atmosféru v skupine a zdieľanie radosti z výtvarnej tvorby na workshop s osobami s mentálnym a psychickým hendikepom.“ 



Samotná realizácia workshopu je výsledkom spolupráce KreAt a Moravskej galérie. Workshop prebiehal v Miestodržiteľskom paláci, vo veľkej priestrannej miestnosti s veľkými oknami do dvora. Na podlahe z drevených parkiet bolo naukladaných viacero výtvarných diel rôznych autorov. Hýrili farbami, boli na nich zátišia, figurálne aj abstraktné motívy. 

























V čase našej návštevy pracovalo na svojich dielach niekoľko ľudí. Pýtal som sa jedného z nich na význam jeho obrazu, ktorý mal pred sebou. Charakterizoval ho ako totem. Obraz bol vytvorený na surrealistický spôsob. 


























Vzhľadom na môj záujem o jeho prácu, rozhodol sa mi ukázať niečo aj zo svojej literárnej tvorby.
Vytiahol zošit zviazaný v strune, v ktorom bol zvláštny, fantaskný príbeh, doplnený čiernobielymi kresbami. Druhý umelec, pri ktorom som sa pristavil, bol mladý muž s Downovým syndrómom, ktorý kreslil pastelmi stromy. Priateľsky ukazoval svoje výtvarne dielka. Po chvíli pokračoval v tvorbe za asistencie študentky. 

























Celková tvorivá atmosféra bola umocnená video projekciou filmov, ktoré sa premietali na bočnej stene. Filmy tematicky súviseli s tematikou art brut, teda umenia, ktorým označujeme spontánnu výtvarnú tvorbu ľudí bez výtvarného vzdelania, často s mentálnym, alebo psychickým hendikepom. Niektoré filmy boli premietané aj na tohtoročnom Art Brut Film Olomouc.





Počas celej návštevy nás sprevádzal riaditeľ ateliéru KreAt, sympatický usmievavý moravák Tonda Krejčíř. Ateliér KreAt spolupracuje v rámci medzinárodných projektov so zahraničnými partnermi, preberá ich viacročné skúsenosti a nachádza inšpiráciu, ktorú sa snaží aplikovať v domácich podmienkach. Najvýznamnejším výsledkom tejto medzinárodnej spolupráce bolo vytvorenie ateliéru pre mentálne či psychicky handicapovaných výtvarníkov z Brna a okolia. Ateliér má svoje miesto v Kine Art , ktoré však momentálne prechádza rekonštrukciou, takže ateliér sídli na dočasnej adrese v priestoroch ArtSchool. Ateliér bol otvorený v lete roku 2012. Partnerské ateliéry CREAHM sídlia vo švajčiarskom Fribourgu a v Liège v Belgicku.

V rámci Českej republiky je ateliér KreAt unikátny. Pre odbornú spoluprácu sa im podarilo získať výtvarníkov Pavlu Dvorskú a Aleša Hlávku. Tí najprv síce cítili počiatočnú neistotu, ako by mali, ako výtvarníci a pedagógovia, pristupovať ku ľudom s mentálnym či psychickým hendikepom a samozrejme určité obavy sa objavili aj na strane rodín, či samotných ľudí s postihnutím. Ale spoločným cieľom všetkých zúčastnených bolo vytvoriť centrum, v ktorom bude kontinuálne prebiehať cielená výtvarná umelecká činnosť a kde bude realizovateľná možnosť rozvíjania talentu a
tvorivých schopnosti účastníkov. A tak ateliér začal svoju vlastnú cestu hľadania, pri ktorej bolo treba veľa vecí prepojiť a nájsť súlad vedúci ku konštruktívnej a zároveň obohacujúcej spolupráci. Bolo treba získať a vytvoriť vhodné zázemie a materiálne technické vybavenie. Boli pripravené inšpiračné námety poskytujúce dostatok tvorivej slobody. Rovnako dôležité, ak nie dôležitejšie, bolo vytvorenie harmonického prostredia v ateliéri, uvoľnenej priateľskej atmosféry prinášajúcej pohodu nevyhnutnú pre príjemné trávenie voľného času aj pre sústredenie tvorivú prácu. Okrem rozvíjania a reprezentácie talentu mentálne a psychicky výtvarníkov sa ateliér zameriava aj posilnenie ich identity,
samostatnosti a integrácie do spoločnosti. Po úvodnej fáze sa začal ateliér zameriavať aj na poriadanie výstav a publikovania prác. Ďalšou aktuálnou činnosťou je snaha o predaj diel a zapájania výtvarníkov z KerAtu do zahraničia. Nedávno sa mi dostala do rúk aj knižka z ich produkcie, kvalitne graficky spracovaná na tvorbe ktorej sa podieľali boli špičkoví spisovatelia a umelci. Súčasťou nášho výletu bola aj návšteva výstavy skíc Rudolfa Filu vo výstavných priestoroch Českej sporiteľne.

Cestou späť na autobusovú stanicu sme sa ešte zastavili v kaviarni Práh. Cafe Práh je tréningová kaviareň, v ktorej obsluhujú ľudia s psychickým hendikepom. Kaviareň je zameraná na tréning pracovných zručností a nácvik zvládania pracovnej záťaže porovnateľnej so zamestnaním v bežných podmienkach. Je určené predovšetkým pre ľudí s psychickým ochorením, ktorí sú motivovaní vrátiť sa do bežného zamestnania či školy. Kaviareň funguje už od roku 2005. Je to nefajčiarsky priestor a jeho súčasťou je aj priestor na predaj výrobkov chránených dielní. V kaviarni sa konajú vernisáže, autorské čítania, koncerty či firemné akcie. Ak budete mať cestu do Brna, určite sa tam zastavte, je to v priestoroch obchodného centra Galerie Vaňkovka, kúsok od autobusovej stanice Zvonařka.

Mišo


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára