štvrtok 28. novembra 2019

HENTO TOTO výstava




Report z výstavy HENTO TOTO v krajine zázrakov











V krajine zázrakov


Jeden jesenný podvečer, v utorok 22. októbra o 18:30 v Pistoryho paláci v Bratislave otvorila verejnosti ťažké drevené dvere výpravná výstava kresieb pod názvom

HENTO TOTO v krajine zázrakov

V krásnych priestoroch starej budovy na Štefánikovej ulici tak vznikol kreslený svet, ktorý ukázal, že každý človek sa vie veľa naučiť, aj keď je to drina. Kresliči, mladí ľudia s mentálnym postihnutím z partie Hento Toto inšpirovaní príbehom Alica v krajine zázrakov, vytvorili fantazijnú kreslenú záhradu plnú príbehov a postáv, ktoré nás pozvali na prechádzku plnú prekvapení. Výstava predstavila ich vnútorný svet a ich bohatú obrazotvornosť. Originálne kresby zväčše na veľkých plochách svojou trojrozmernosťou predstavovali svet na pomedzí fantázie a reality. Čo z toho bola skutočnosť a čo sen? Ktovie, možno že sen o podobnej výstave bol prvotným impulzom pre kamarátov z Hento Toto pre prípravu tejto celej akcie. Možno si to takto vysnívali už dávnejšie. Ale s určitosťou viem, že reálna bola a je radosť všetkých zúčastnených výtvarníkov z toho, že sa mohli svoju tvorbou odprezentovať širšej verejnosti .

Na výstave sa podieľalo 9 kresličov-autorov, 10 oficiálnych pracantov, 8 tajných rôznorodých pomocníkov. Bolo 311 spracovaných kresieb, 227 vytlačených obrázkov a za tým všetkým je mnoho a mnoho odpracovaných hodín. Každý z výtvarníkov bol na výstave zastúpený viacerými svojimi výtvarnými prácami a svojím profilom, ktorý predstavoval niečo osobné o ňom. Niektoré kresby boli doplnené audio-komentárom. Ten ste si mohli vypočuť, keď ste si na uši nasadili slúchadlá pripravené za týmto účelom a tým pádom bol zážitok viac zmyslový. Súčasťou vernisáže bol kultúrny program a bohaté občerstvenie.

Komunitná organizácia Hento Toto/ OZ Bol raz jeden človek už dlhé roky podporuje ľudí s mentálnym postihnutím a ľudí s autizmom v samostatnosti, integrácii, sebarealizácii a informuje verejnosť o tejto problematike. Od roku 2006 rozvíja rôzne inovatívne aktivity, prostredníctvom ktorých ovplyvňuje nielen zmýšľanie spoločnosti o ľuďoch s postihnutím, ale predovšetkým zmýšľanie ľudí s postihnutím o sebe samých. Ako sami uvádzajú: Radi spochybňujeme a meníme stereotypné predsudky o ľuďoch s postihnutím. Veríme, že je potrebné premýšľať o tejto problematike inak. Baví nás vymýšľať nové spôsoby ako to dosiahnuť. Radi spolupracujeme so zaujímavými organizáciami z rôznych oblastí. Nehráme na ľútosť. Teší nás pomáhať a sme radi, že k tomu inšpirujeme aj iných.“

Súčasťou celej výstavy boli aj sprievodné workshopy pre rodiny s ďeťmi, pre ľudí s mentálnym postihnutím či komentované prehliadky pre školy či verejnosť.
Výstava bola určená „návštevníkom bez rozdielu veku, citlivým na láskavý humor a kvalitný súčasný dizajn. Osem rôznych stanovíšť pozývalo k akcii, kde je všetko dovolené a interktívna časť volala - hrať sa, fotiť, kresliť, skladať, prekladať a fantazírovať!
Všetko pripravila a zabezpečila kreatívna značka Hento Toto, ktorá spája talentovaných kresličov s mentálnym postihnutím so slovenskými grafikmi a dizajnérmi.
Zastrešuje ju občianske združenie Bol raz jeden človek.

FOTO:











Niekoľko záberov z výstavy



Foto z vernisáže



V skrátenej a ľahšie čitateľnej podobe by mal článok onedlho vyjsť v časopise To Sme My.





Mišo


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára